Hediye Tesbih Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

17-05-2023 12:52
Tesbih, manevi bir değeri olan ve farklı kültürlerde önemli bir yere sahip olan eşyadır. Bizim kültürümüzde ise tesbih genel olarak rahatlamak ve stres atmak için kullanılır. İşte bu gibi nedenlerden ötürü, tesbih seçerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli faktörler vardır. Gelin, hediye tesbih seçerken nelere dikkat etmeli ve bu kriterlere göre nasıl tesbih seçmeli göz atalım.

Tesbih Nedir ve Ne Anlam İfade Eder?
Görünüş itibariyle tesbih, boncuklardan oluşan bir zincir üzerindeki tanelerden meydana gelir. Püskülü ve imamesi bulunabilir. Tesbihin tanelerini parmaklar arasında kaydırarak ilerlemek, zikir yapmak veya dua etmek için sayma işlevi görür. Ayrıca binbir çeşit sallama stilleriyle tesbih sallanabilir ve böylece stres atılabilir. Tesbihin kullanımı, içsel huzur ve sakinlik sağlama amacı da taşır. Tesbih aynı zamanda derin düşüncelere dalmak, kaygıyı azaltmak ve ruhsal dinginliği bulmak için de tercih edilen bir aksesuardır. Kısacası yerine göre tesbihin çok derin anlamlar ifade ettiğini ve yerine göre de sadece stres atma işlevi sunduğunu söyleyebiliriz.
 
Tesbih Türleri Nelerdir?
Üretildiği malzemeye ve kullanım amacına göre tesbih türleri farklılık kazanmaktadır. Üretildiği malzemeye göre tesbih türleri şu şekildedir:
Ahşap Tesbih: Doğal ve organik bir görünüm arayanlar için ideal olan ahşap tesbihler, sıcak ve doğal bir his verir. Farklı ağaç türlerinden yapılan ahşap tesbihler, genellikle hafif ve dayanıklıdır.
Taş Tesbih: Değerli taşlar, yarı değerli taşlar veya doğal taşlarla süslenmiş tesbihlerdir. Hem estetik hem de enerji taşıma amaçlı kullanılır. Örneğin, ametist taşlı tesbih huzur ve sakinlik sağlamak için tercih edilirken, akik taşlı tesbih cesaret ve koruma amacıyla kullanılabilir. Ayrıca oltu taşı da ülkemizde oldukça ünlüdür.
Cam Tesbih: Şeffaf cam veya renkli cam tanelerden oluşan tesbihlerdir. Görsel olarak dikkat çekicidirler ve ışık yansımalarıyla güzel bir görüntü sunarlar. Farklı renklerde ve desenlerde bulunabilirler.
Kehribar Tesbih: Kehribar, doğal olarak oluşan reçine tabanlı bir taştır ve sarıdan kahverengiye kadar farklı tonlarda bulunabilir. Kehribar tesbihler, enerjiyi dengeleme ve negatif enerjileri uzaklaştırma özellikleriyle bilinir.

Ayrıca tesbihlerin kesim türleri de bulunmaktadır. Örneğin; damla, yuvarlak, kapsül, arpa ve beyzi kesim gibi kesim türleri bulunmaktadır. Bu kesim türleri, tesbih tanelerinin görünüşüyle alakalıdır. Mesela beyzi kesim aslında elips şeklidir ve yumurtaya benzer. Damla kesim ise adından anlaşılacağı üzere damlaya benzer. Kapsül kesim tesbih ise daha çok kareye benzer çünkü kenarları daha sivridir.

Hangi Tesbih Kimlere Hediye Edilir?
Genellikle maneviyata önem veren, içsel huzur arayan veya dini inançlarına bağlı olan kişilere hediye edilir. Ayrıca tesbihlerin estetik ve görsel olarak çekici olması nedeniyle de dekoratif amaçlı olarak tercih edilebilir. Bu nedenle tesbih hediye etmek istediğiniz kişinin inançlarına, kişisel tercihlerine ve yaşam tarzına uygun bir seçim yapmanız önemlidir. Örneğin babaya tesbih hediye ederken farklı, dedeye tesbih hediye ederken farklı kesim ve taş seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Gelin şimdi tesbih seçerken nelere dikkat edilmeli onlara bakalım.

Tesbih Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Türü: Hediye alacağınız kişinin zevklerini ve inanç sistemini göz önünde bulundurarak uygun bir tesbih türü seçin. Ahşap, taş, cam veya kehribar gibi seçenekler arasından kişiye özel bir tercihte bulunun.
Boyutu: Tesbihler farklı boyutlarda olabilir. İnce ve küçük boyutlu bir tesbih taşınabilirlik açısından daha uygundurken, daha büyük boyutlu bir tesbih daha gösterişli ve dikkat çekici olabilir.
Rengi: Tesbihler farklı renklerde bulunur. Kişinin zevklerini ve tercihlerini göz önünde bulundurarak renk seçiminde bulunun. Örneğin, sakinlik ve huzur vermek istiyorsanız mavi veya yeşil tonlarını tercih edebilirsiniz.
Anlamı: Tesbihin üzerindeki semboller veya süslemeler, farklı anlamlara sahip olabilir. Tesbihin içerdiği anlamı ve sembolizmi anlamak ve hediye ettiğiniz kişiyle uyumlu olmasına dikkat edin. Ayrıca tesbih imamesi de kişinin başı harfinden oluşabilir ki bu çok değerlidir.
Fiyatı: Tesbihlerin fiyatları, malzeme kalitesi, işçilik ve süslemelerine göre değişir. Bütçenizi ve hediye etmek istediğiniz kişinin değer verdiği şeylere göre uygun bir fiyat aralığı belirleyin. Çünkü tesbih fiyatları çok geniş değerler arasında değişmektedir.

Hediye tesbih seçerken bu kriterlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Direkt olarak sizlere şu veya bu tesbihi alın diyemeyiz. Zira tesbih seçmek biraz deneyim biraz da zevk işidir. Her insan her teshibi beğenmeyebilir.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.